Gotuj z Nami
Wracając do naszych przepisów chcielibyśmy się przypomniec delikatnym ciastem, które każdy może sobie zrobić.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
Masa mleczna:
½ szklanki mleka
¾ szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
25 dag margaryny
2 szklanki mleka w proszku („pełnego”)
Polewa:
15 dag czekolady mlecznej
około 6 łyżek mleka
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę
pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do
wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do
nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na
dwie części.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miekką margarynę utrzeć na
puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku.
Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną, i przykryć drugą częścią biszkoptu.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.
Smacznego! :)
Dzisiaj chcielibyśmy podzielić się z wami przepisem na Sejneński twarożek.
SKŁADNIKI :
– 40 dag. sera twarogowego
– 5-6 rzodkiewek
– pół pęczka szczypiorku
– kilka łyżek śmietany
– sól i pieprz dla smaku
PRZYGOTOWANIE :
Ser rozgnieść widelcem. Dodać posiekany szczypiorek i pokrojone w drobne kostki rzodkiewki . Dodać śmietanę( tyle , żeby twarożek nie był za suchy , ani zbyt mokry),doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Dzisiaj dodajemy przepis na Zapiekankę z makaronem , szynką i serem. Nie jest to trudny przepis a podbija serca wielu mam.Przynajmniej mojej ;) zawsze dobrze działa na przeprosiny.
SKŁADNIKI :
-350 g makaronu
– 1 kostka bulionowa knorr( z oliwą z oliwek i ziołami )
– 1 posiekana cebula
– 2 łyżki oliwy
– 7 plasterków szynki pokrojonych w paseczki
– 1 szklanka śmietany 36%
– 100 g zielonego groszku z puszki
– 300 g startego , żółtego sera
– sół, świeżo zmielony pieprz , margaryna do formy
SPOSÓB WYKONANIA :
Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni,włącz termoobieg .Ugotuj makaron w wodzie z kostką bulionową . Odcedź i zahartuj zimną wodą . Cebulę zeszklij na oliwie , dodaj szynkę i podsmaż. Wlej śmietankę , gotuj minutę na małym ogniu, wsyp groszek, dodaj osączony makaron i połowę sera . Przypraw solą i pieprzem. Żaroodporną formę posmaruj margaryną , napełnij makaronem . Posyp resztą sera i zapiecz na złoty kolor.
Smacznego ;)
Po potrawie kaszubskiej, pora wrócić do naszego regionu. Dziś przepis na chłodnik litewski.
Składniki:
– 1,5 l maślanki, 100 ml kwaśnej gęstej śmietany,
– 2 młode buraczki (ugotowane i obrane)
– pęczek posiekanego koperku i szczypiorku,
– pęczek rzodkiewki,
– 3-4 obrane ogórki gruntowe.
– kilka ugotowanych na twardo jajek,
– cukier i sól do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
Buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rzodkiewkę i ogórki pokroić na małe kawałeczki. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Posolić i posłodzić do smaku. Jajka pokroić, jak kto lubi – mogą być ćwiartki, małe kawałki, połówki – dodać do chłodnika. Wstawić do lodówki na 2 – 3 godz. Życzymy smacznego – 4 czerwca 2010.
Kaszubska potrawa – kurczak z potrawką
Tym razem polecamy kaszubską potrawę – potrawke z kurczaka. Zdecydowanie jest bardzo specyficzna i nie każdemu zasmakuje. Na pewno smakosze innej kuchni czyli dziwnej mieszanki słodkiego i słonego, tę potrawę docenią.
A więc: kurczak z potrawką
Składniki:
Kurczak
Włoszczyzna
Przyprawy(sól,pieprz,cukier)
2-3 żółtka
Sparzone Rodzynki
Pół kostki masła
3 łyżki Mąki, 1 cytryna, 2-3 łyżki cukru, 3-4 łyżki śmietany
ryż
Przygotowanie:
W dużym garnku przygotowujemy rosół z kurczaka i włoszczyzny. Gotujemy 2-3 godziny na małym ogniu po czym do oddzielnego pojemnika odlewamy 0,5 litra bulionu.
Tymczasem zabieramy się do robienia sosu(potrawki) . Podstawą sosu jest zasmażka- w garnku zasmażamy 3 łyżki mąki z połową kostki masła- zasmażkę zalewamy rosołem.
Całość mieszamy energicznie by pozbyć się gródek. Następnie ścieramy skórkę z cytryny przy użyciu tarki oraz wyciskamy ją i dodajemy do sosu, później do przygotowywanej potrawki dodajmy 2-3 żółtka utarte z 2-3 łyżkami cukru, po czym mieszamy delikatnie, by całość nie zważyła się.
Następnie dodajemy 3-4 łyżki śmietany. Dla smaku wsypujemy garść sparzonych rodzynków oraz doprawiamy solą i cukrem. W czasie przygptpwywania potrawki, gotujemy ryż.
Danie najlepiej smakuje z kawałkami kurczaka oraz ryżem oczywiście
Smacznego !29 maja 2010 r.
Czekoladowe muffiny
Dzisiaj chcielibyśmy dodać ulubiony przepis naszego `TADKA NIEJADKA` – Agusi. Ta drobna osóbka może dużo nie je, ale za to jest smakoszem czekolady, więc postanowiła podzielić się z nami przepisem na czekoladowe muffiny.
SKŁADNIKI :
– 2 jajka
– 100 dag cukru
– 2 paczki cukru waniliowego
-150 g kwaśnej śmietany
– 250 dag mąki
– 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 płaskie łyżki kakao
– 100 ml mleka
– 3 łyżki oleju
– 100 dag białej czekolady
– 60 dag gorzkiej lub mlecznej
SPOSÓB WYKONANIA :
Jajka ubić z cukrem, dodać cukier waniliowy i śmietanę. Osobno wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Połączyć z jajami, dodać mleko, olej i czekoladę pokruszoną. Piec 25 min. w nagrzanym piekarniku. Osobiście robiłam te babeczki i stwierdzam, że są one godne mojego podniebienia. Życzę smacznego, 28 maja 2010 r.
SKŁADNIKI :
-1 i 1/2 szklanki mąki przennej,
-1/2 szklanki wody,
-20 g drożdży świeżych,
-1/2 szklanki sosu/przecieru/pasty z pomidorów,
-3-4 łyżki stołowe oliwy,
-ząbek czosnku,
-szynka (albo salami, albo cokolwiek lubimy. Wersja wegetariańska także dopuszczalna),
-szklanka startego sera żółtego (co się dobrze rozpieka – np. gouda)
-garść rukoli,
-1/2 szklanki startego parmezanu (lub innego bardzo starego twardego sera),
-zioła ulubione (oregano, cząber, bazylia – wg upodobań) świeże albo suszone,
-sól i pieprz do smaku. PRZYGOTOWANIE : Do sporej miski wysypujemy mąkę,robimy w środku krater , do którego wlewamy 1/2 szklanki dobrze ciepłej wody i wsypujemy drożdże .Po ok.10 min. dodajemy do naszego ciasta 2 łyżki oliwy i solimy. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką) a potem zaczynamy ciasto wyrabiać ręką, jak mówi autor przepisu – do skrajnego wyczerpania nadgarstków.Teraz odstawiamy ciasto przykrywając je ściereczką.Preparujemy pozostałe składniki, czyli ewentualnie ucieramy ser, myjemy rukolę, kroimy zioła jeśli świeże, siekamy czosnek.Dodajemy zioła, czosnek, sól i pieprz do naszego przecieru pomidorowego.Możemy zacząć podgrzewać piekarnik -180-200 C.Teraz smarujemy blaszkę niewielką ilością oliwy i rozwałkujemy na niej nasze ciasto. Można je też rozpłaszczać ręką, jak tam kto chce.Następnie smarujemy ciasto naszym sosem pomidorowym z przyprawami.Teraz posypujemy startym żółtym serem (nie parmezanem!), obkładamy naszą wędliną.I wsadzamy do ciepłego pieca na ok. 30 minut.Kiedy nasza pizza jest gotowa wyjmujemy z pieca, kroimy, układamy na talerzach, układamy na niej rukolę, skrapiamy odrobiną oliwy i posypujemy płatkami parmezanu. Smacznego, 27 maja 2010 r
Jako pierwszy był przepis na pizze, ponieważ my często z grupą lubimy przesiadywać w naszej małej, sejneńskiej pizzeri zajadać się tutejszą pizzą.
27 Maj, 2010 o 7:14 pm |
Super, jutro wypróbuję ten przepis
27 Maj, 2010 o 7:31 pm |
fajny przepis.
dzięki.